User Tools

Site Tools


wiki:sinteza_teorie.1.3

Tipuri de dispozitive: de intrare, de ieșire, de intrare-ieșire, de stocare a datelor

Un calculator interacţionează cu exteriorul prin intermediul dispozitivelor periferice de intrare/ieşire şi al dispozitivelor de memorie externă (de stocare a datelor).

Dispozitivele periferice de intrare asigură transferul datelor dinspre utilizator spre calculator.

Cel mai important dispozitiv periferic de intrare este tastatura. Aceasta are rolul de a permite introducerea datelor în calculator. Conţine trei categorii de taste:

Mouse-ul este dispozitivul periferic de intrare ce controlează mişcarea cursorului pe ecranul monitorului şi permite selectarea sau activarea unor obiecte de pe ecran prin acţionarea butoanelor. Operaţiile care se pot executa cu mouse-ul sunt: indicare, clic, dublu clic, clic dreapta, glisare, derulare.

Alte dispozitive periferice de intrare sunt: trackball, creion optic, tableta grafică, scanner, joystick, microfon, aparatul de fotografiat digital, touchpad. (vezi fișa de lucru)

Dispozitivele periferice de ieşire asigură transferul datelor dinspre calculator spre utilizator.

Cel mai important dispozitiv periferic de ieşire este monitorul. Acesta permite afişarea rezultatelor obţinute în urma prelucrării datelor. Monitoarele se caracterizează prin: numărul de culori afişate, dimensiune (lungimea diagonalei, măsurată în inci), rezoluţie (măsurată în numărul de pixeli pe orizontală x numărul de pixeli pe verticală), radiaţie (se recomandă monitoare low-radiation), tipul semnalului (analogic sau digital), definiţia (distanţa între pixeli), viteza de afişare, tehnologia de fabricație (CRT - cu tub catodic, LCD - cu afișaj cu cristale lichide). Monitoarele CRT au fost înlocuite cu cele de tip LCD. Un exemplu de monitor LCD este: Monitor LED, 16.7 milioane culori, 24 inchi, rezoluție optimă 1920 x 1080, analogic VGA sau digital HDMI, 4 ms (timp de răspuns).

Imprimanta este dispozitivul periferic de ieșire ce permite afişarea datelor pe hârtie. Se caracterizează prin viteza de tipărire (măsurată în cps – caractere pe secundă sau ppm – pagini pe minut), rezoluţie (măsurată în dpi – dots per inch/puncte pe inch), dimensiunea maximă a hârtiei, memorie. Există mai multe tipuri de imprimante: matriceale, cu jet de cerneală, laser.

De exemplu, caracteristicile unei imprimante laser pot fi: 18 ppm (viteza de tipărire), 600 x 600 dpi (rezoluția), A4 (dimensiunea maximă a hârtiei), 8 MB (memoria).

Alte dispozitive periferice de ieşire sunt: plotter, boxe şi căşti, videoproiector. (vezi fișa de lucru)

Dispozitivele periferice mixte (de intrare-ieşire) asigură transferul datelor în ambele sensuri: dinspre utilizator spre calculator şi dinspre calculator spre utilizator.

Modemul permite comunicarea între calculatoare aflate la distanţă. Asigură modularea semnalului digital în semnal analogic şi demodularea semnalului analogic în semnal digital. Principala caracteristică este viteza de transfer, măsurată în bps (biți pe secundă).

Alte dispozitive periferice mixte sunt: touchscreen, placa de sunet. (vezi fișa de lucru)

Dispozitivele de memorie externă permit stocarea pe termen lung a unei cantităţi mari de informaţie.

Cel mai utilizat dispozitiv magnetic de memorie externă este hard-discul (HDD), caracterizat prin capacitate mare (de ordinul GB sau TB), viteză mare de acces la informaţii (măsurată în ms - milisecunde), viteză mare de rotaţie (măsurată în rpm - rotații pe minut).

Dispozitivele optice de memorie externă sunt: CD, DVD. (vezi fișa de lucru)

Dispozitivele de memorie externă necesită unităţi speciale pentru scrierea şi citirea lor. Unităţile de discuri sunt dispozitive periferice mixte.

Alte dispozitive de memorie externă sunt: stick USB, blu-ray disc, SSD. (vezi fișa de lucru)

Organizarea memoriei externe

Pe dispozitivele de memorie externă datele şi programele sunt organizate sub formă de fişiere. Fişierul este o colecţie organizată de date identificate prin nume şi extensie, separate prin punct: nume.extensie. Extensia arată tipul fişierului şi “spune” sistemului de operare cu ce aplicaţie a fost creat fişierul.

Fişierele sunt grupate în foldere (directoare). Un folder poate conţine mai multe fişiere şi alte foldere (subfoldere).

wiki/sinteza_teorie.1.3.txt · Last modified: 2017/08/15 08:37 by marinescu.minodora