O creație literară, artistică sau științifică se numește operă de creație intelectuală și este protejată prin lege (legea 8/1996 privind drepturile de autor). Autorul unei astfel de opere este singurul în măsură să decidă cum va putea fi copiată, modificată sau distribuită opera sa.
Drepturi de autor (copyright) = dreptul acordat autorului de a folosi opera sa așa cum dorește. Autorul poate exploata opera sa în vederea obținerii de profit, poate decide să o vândă sau să o închirieze.
Pe lângă drepturile enumerate mai sus, autorul este recunoscut legal ca fiind creatorul unui produs, singura persoană care poate decide când va face publică opera sa și prin ce mijloace.
Legea recunoaste autorului dreptul de a permite sau interzice:
Pentru a fi recunoscut ca autor, creatorul unei produs intelectual trebuie să-l înregistreze în mod oficial. După înregistrare, este indicat ca autorul să folosească simbolul © pentru a avertiza că respectivul produs este protejat de legea drepturilor de autor.
Programele de calculator și documentele electronice (aplicațiile software) reprezintă și ele un produs de creație intelectuală. Drepturile de autor aparțin, de regulă, creatorului programului sau documentului; dacă programul a fost creat ca proiect de serviciu, drepturile asupra lui revin firmei unde este angajat creatorul.
Realizarea unei aplicații software necesită foarte multă muncă și investirea unor sume importante de bani, de aceea este normal să plătim pentru a putea utiliza programele de care avem nevoie. În cazul programelor, deținătorul drepturilor de autor nu vinde produsul în sine ci dreptul de a-l folosi pentru o perioadă de timp. Spunem că achiziționăm o licență de utilizare. Licența de utilizare este un fel de contract între autor și utilizator, care dă cumpărătorului dreptul de a folosi programul respectând condițiile impuse de autor.
De exemplu, la achiziționarea licenței pentru o aplicație antivirus, cumpărătorul este informat în privința perioadei de licențiere (1 - 2 ani) și a numărului de calculatoare pe care poate instala aplicația (uzual, 1 - 3 calculatoare). Licența nu poate fi revândută sau cedată altcuiva.
Cele mai răspândite tipuri de licențe software sunt următoarele:
În mod normal, atunci când publicăm pe Internet creațiile proprii (texte, desene, fotografii, filme, e.t.c), acestea pot fi preluate de alte persoane și utilizate în propriile pagini web. Preluarea unor creații sau fragmente ale acestora se va face doar precizând cine este autorul și inserând un link spre pagina din care au fost preluate. În caz contrar, folosirea creațiilor altora fără a preciza cine este autorul se numește plagiat.
De exemplu, preluarea unui referat de pe Internet și utilizarea lui ca și cum ar fi creația noastră este o formă de plagiat destul de întâlnită. Persoanele dovedite că au plagiat sunt pedepsite conform legilor și regulamentelor în vigoare.
Uneori, autorul dorește să dea drepturi suplimentare privind utilizarea creațiilor sale, caz în care poate distribui creația sa sub protecția unei licențe Creative Commons. Acest tip de licență este utilizat pentru a da drepturi privind utilizarea, modificarea și distribuirea produselor inițiale și a produselor derivate din acestea, uneori chiar și în scopuri comerciale. Autorul poate specifica dacă permite distribuirea creației sale, modificarea, folosirea creației și a produselor rezultate prin modificare în scopuri comerciale, e.t.c
Alegerea tipului de licență se poate face pe pagina web a fundației Creative Commons, https://creativecommons.org/choose/, completând un formular. Formularul va genera un mic cod HTML, pe care autorul îl va insera în pagina sa web pentru a informa vizitatorul ce drepturi i se acordă pentru materialul respectiv.
Materiale utile despre Copyright și licențele Creative Commons: